Унацин
Унацин
Інгрідієнти: Кислота мурашина, Кислота молочна, Кислота лимонна, Кислота пропіонова, Кислота оцтова, Вода очищена
Застосування: Орального застосування
Тип препарату: Підкислювач (Кормові добавки)

Опис

Розчин. 

Склад

1 г добавки містить діючої речовини:

кислоту мурашину (Е236) – 310,0 мг;

кислоту молочну (Е270) – 120,0 мг;

кислоту лимонну (Е330) – 50,0 мг;

кислоту пропіонову (Е280) – 50,0 мг;

кислоту оцтову (Е260) – 50,0 мг;

кальцію пропіонат (Е282) – 100,0 мг.

Допоміжні речовини: вода очищена – до 1 000,0 мг.

Фармакологічні властивості

Кормова добавка Унацин, це збалансована комбінація синергічнодіючих органічних кислот, яка має сукупні властивості підкислювача і консерванту в кормах і питній воді. Унацін сприяє стабілізації мікрофлори травного каналу у тварин і птиці, пригнічує ріст і розвиток бактерій роду Е. соli, Salmonella, Campilobacter, Pseudomonas та ін., дріжджових грибків в кормах, воді і в травному каналі тварин і птиці. Зберігає поживні властивості і продовжує термін придатності кормів. Зниження рН, сприяє засвоєнню білків і активації ферментів, поліпшенню травлення. Створює сприятливі умови для зростання корисної мікрофлори. Знижує pH питної води, очищає систему подачі води від біоплівки і перешкоджає її появі.

Унацін знижує ступінь забруднення води патогенними мікроорганізмами (мурашина і оцтова кислоти), пригнічує їх розвиток в кишечнику, профілактує розвиток захворювань травного каналу у птиці і свиней, має протигрибковий ефект (пропіонова кислота і її сіль, молочна кислота). Добавка, знижуючи величину рН вмісту кишечника, створює оптимальні умови для розвитку пропіоново- і молочнокислих бактерій і гальмує розмноження патогенної мікрофлори. Недисоційовані форми органічних кислот є ліпофільними, тому проникаючи через мембрану бактеріальних клітин, порушують їх метаболізм і реплікацію ДНК, викликають бактеріостатичний ефект.

Мурашина кислота знижує рівень рН і буферну ємність корми, пригнічуючи ріст і розвиток патогенних бактерій: Е. соli, Salmonella, Campilobacter, Pseudomonas та ін., а також покращує засвоєння кальцію і фосфору. Мурашина кислота серед карбонових кислот має сильно виражену антибактеріальну дію.

Пропіонова кислота і її сіль володіють сильним протигрибковим ефектом. Пропіонова кислота всмоктується через травний канал і транспортується в печінку, де пропіонат повністю перетворюється в глюкозу. У поєднанні з мурашиної кислотою, ці кислоти мають синергетичний ефект і використовуються проти деяких грампозитивних збудників (Clostridium).

Молочна кислота активно стимулює секрецію ферментів підшлункової залози. Одночасно створює сприятливі умови для розвитку бактерій Lactobacillus, які перешкоджають росту і розвитку патогенних мікроорганізмів відділу тонкого кишечника тварин. Молочна кислота стимулює процес відновлення кишкових ворсинок, збільшує поверхню всмоктування поживних речовин. Молочна кислота превентивно впливає на мікотоксин – афлатоксин (грибок: Aspergilus flavus, A parasiticus), покращує смакові якості корму.

Лимонна кислота - це ефективний антистресовий компонент, стимулює утворення хелатних форм кальцію, калію, заліза, цинку та інших мікроелементів в кишечнику, в результаті чого вони краще засвоюються організмом. Лимонна кислота нейтралізує радіонукліди, пестициди та є універсальним антиоксидантом, який запобігає окисленню жирів і попереджає псування кормів.

Оцтова кислота є каталізатором розщеплення білків на амінокислоти і виявляє сильну бактерицидну дію.

Органічні кислоти знижують буферну ємність лужних компонентів корму, стимулює використання азоту і макроелементів кормів, підсилюють секрецію ферментів шлунка, підшлункової залози і кишківника, перетворення поживних речовин, стимулюють ріст кишкових ворсинок, покращують пристінкове травлення і збільшують абсорбцію поживних речовин, попереджають захворювання ентеритом, знижують інтенсивність процесів бродіння в товстому відділі кишківника.

Показання до застосування 

Захист кормів і питної води від патогенної мікрофлори, консервування, підкислення кормів, яке сприяє продовженню термінів зберігання кормів, підкислення середовища травного каналу тварин і птиці, що пригнічує ріст грамнегативних і гнильних мікроорганізмів в травному каналі, поліпшення процесу травлення корми, абсорбції поживних речовин корму, стимуляції росту і підвищення продуктивності птиці і свиней.

Кормову добавку рекомендують застосовувати після використання протимікробних препаратів, особливо для профілактики колібактеріозу, клостридіозу і інших захворювань.

Види тварин:

Свині, птиця (кури-несучки, бройлери, курчата, ремонтний молодняк).

Спосіб застосування та дози

Унацін розпилюють на корм при змішуванні або згодовують з кормом шляхом ступеневої змішування, або додають в питну воду з розрахунку:

- корм для свиней – 2-3 л/1 000 кг;

- корм для птиці (кури-несучки, бройлери, курчата, ремонтний молодняк) – 1-2 л/1 000 кг;

- питна вода – 0,5-1,5 л/1 000 л.

Для профілактики захворювання на сальмонельоз кормову добавку додають до кормів або до води з розрахунку: 0,1-0,3% від кількості корму.

Доза залежить від рівня бактеріального фону, складу корму і якості питної води.

Максимальна ефективність кормової добавки при досягненні рН води 4,2-4,6 (необхідно контролювати рівень рН води).

Протипоказання

Не виявлені. 

Застереження

Спеціальні застереження для осіб і обслуговуючого персоналу:

Шкідливо для здоров'я при вдиханні та попаданні на шкіру!

Уникати попадання на шкіру, в очі і на одяг.

Не вдихати випари!

При роботі використовувати захисний одяг, маску, рукавички і захисні окуляри.

Після роботи з кормовою добавкою добре вимити руки водою.

Висококонцентрована суміш. Зберігати кормову добавку в щільно закритій упаковці, відкривати обережно.

При роботі з кормовою добавкою забезпечити належну вентиляцію приміщення.

Використовувати захисний одяг, захисні окуляри, захисні рукавички, маску.

У разі потрапляння на шкіру, негайно промити великою кількістю води з милом.

У разі потрапляння в очі - промити водою кілька хвилин, а при наявності контактних лінз, зняти їх і продовжити промивання очей водою.

У разі нещасного випадку після вдихання, вивести постраждалого на свіже повітря та залишити в положенні зручному для дихання.

Звернутися за медичною допомогою у разі відчуття нездужання.

Невикористані залишки кормової добавки, або добавку, у якої закінчився термін придатності, утилізують шляхом спалювання в спеціальній печі.

Форма випуску

Флакони з нейтрального скла марки НС-1, НС-2, УСП-1, закриті гумовими пробками під алюмінієву обкатку по 50 і 100 г.

Полімерні контейнери (каністри) по 1, 5, 10, 20 і 25 кг або наливом.

Зберігання

Сухе, темне місце при температурі від 5° до 25° С.

Термін придатності

2 роки.

Термін придатності після першого розкриття первинної тари, при дотриманні умов зберігання і подальшого герметичного закриття упаковки з кормовою добавкою - 3 місяці.

Написати огляд